EU i Vijeće Evrope: Nastavak podrške reformi na Zapadnom Balkanu i Turskoj

0
900
Nastavak programa Horizontal Facility najavljen je na regionalnoj konferenciji u Skoplju

Evropska unija i Vijeće Evrope nastavit će da podržavaju reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske. Nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku najavljen je tokom regionalne konferencije koja se održava danas u Skoplju.
Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, pozdravio je nastavak programa koji je pokazao konkretne rezultate tokom prve faze primjene.
“Sjeverna Makedonija je sjajan primjer u regionu – pokazali smo snažnu političku volju da sprovedemo neophodne reforme u sve četiri oblasti obuhvaćene ovim programom i one nam donose evropski način života. Vladavina prava, suzbijanje korupcije, sprječavanje diskriminacije te sloboda izražavanja i sloboda medija ključna su područja koja treba reformisati”, rekao je Dimitrov.
Za Verenu Tejlor, direktoricu Kancelarije Generalnog direktorata za programe Vijeća Evrope, glavna poruka konferencije, koja je okupila više od 200 predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, jeste da su Zapadni Balkan i Turska važni za Evropu.
“Ljudi moraju znati da su njihova prava zaštićena i važno je zadržati mlade ljude u regionu“, rekao je Kolin Volf, šef Jedinice Evropske komisije za regionalnu saradnju i programe Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju.
Druga faza ovog programa, vrijedna 41 milion eura, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.
Nastavak programa se temelji na rezultatima njegove prve faze, koja je sprovedena od 2016. do 2019. godine. U tom period kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati, kao što su gradnja tolerantnijih školskih okruženja, efikasniji zakoni za suzbijanje korupcije, mjere za povećanje efikasnosti pravosudnih sistema i pružanje jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa. Pored toga, inicijativa je poboljšala zatvorske sisteme i prava osuđenika.