EU: Industrijska proizvodnja u avgustu porasla 1,7 posto

0
1147
Pad industrijske proizvodnje u oktobru, na mjesečnom i godišnjem nivou

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji (EU) porasla je u avgustu na mjesečnom nivou (nakon pada u prethodna dva mjeseca), dok je na godišnjem nivou nastavljen trend ubrzanja rasta, podaci su evropskog statističkog ureda Eurostata.
Prema sezonski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u EU u avgustu je porasla 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon što je u julu zabilježen pad od 0,3, a u junu od 0,5 posto.
Na području eurozone rast je iznosio 1,4 posto, u odnosu na blagi porast od 0,3 posto u julu te pad od 0,6 posto u junu.
Među zemljama članicama čiji su podaci raspoloživi Eurostatu, najveći skok industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou ostvarila je Češka, 14,3 posto, a slijede Malta s 5,4 i Portugal s 4,7 posto. S druge strane, pad je zabilježen u Nizozemskoj, za 2,4 posto, Švedskoj, za 1,8, te Francuskoj i Finskoj, za 0,4 posto.
Industrijska proizvodnja u avgustu u Hrvatskoj porasla je za 0,3 posto, nakon pada u julu od 1,2 posto, prenosi Hina.
Industrijska proizvodnja u avgustu na godišnjem nivou u EU porasla je 3,9 posto, nakon rasta od 3,3 u julu te 3,1 posto u junu.
Rast u eurozoni iznosio je 3,8 posto, nakon skoka od 3,6 u julu i 2,9 posto u junu. Pritom je najveću stopu rasta ostvarila Litva, 13,1 posto, Latvija, 12,1 te Rumunija, 10,3 posto. Pad je zabilježen jedino u Nizozemskoj, 1,8 posto. U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u avgustu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec skočila 3,2 posto, nakon što je u julu na godišnjem nivou zabilježen rast od 2,5 posto.