EU: Inflacija u junu zadržana na 2 posto

0
1090
Potrošačke cijene u FBiH u decembru u prosjeku su pale za 0,2%

Na nivou 28-člane Evropske unije rast potrošačkih cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u junu je iznosio dva posto, kao i u mjesecu ranije, navodi evropski ured za statistiku Eurostat.
U odnosu na maj inflacija je na godišnjem nivou ubrzala u 22 zemlje članice EU, uključujući Hrvatsku. U Irskoj i Francuskoj cijene su rasle istim tempom na godišnjem nivou kao i u prethodnom mjesecu, dok je u Njemačkoj, Litvi i Nizozemskoj njihov rast usporio. U izvještaju Eurostata nisu navedeni podaci za Veliku Britaniju.
Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u junu je imala Rumunija, od 4,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska, s 3,9 posto, odnosno 3,2 posto višim cijenama u odnosu na godinu ranije.
U Hrvatskoj je u ovogodišnjem junu rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om na godišnjem nivou ubrzao na 2,2 posto, s 1,8 posto u prethodnom mjesecu, prenosi Hina.
Najslabiji rast potrošačkih cijena zabilježen je u Irskoj, od 0,7 posto, te u Grčkoj i Danskoj, od jedan odnosno 1,1 posto.
U eurozoni je rast cijena u junu blago ubrzao na godišnjem nivou. U maju je godišnja inflacija iznosila 1,9 posto. Time je godišnja stopa inflacije premašila nivo koju ciljaju u Evropskoj centralnoj banci (ECB), od ‘nešto ispod dva posto’.
Na rast inflacije u eurozoni uticao je rast cijena energenata, usluga i proizvoda u kategoriji hrane, alkoholnih pića i duhana.