EU izdvaja još 1,2 miliona eura za obnovu turizma u BiH od covid-posljedica

0
685
Na panelu se razgovaralo o oživljavanju turističkog sektora u BiH

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu bio domaćin konferencije ‘Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka’, fokusirane na izazove i prilike za razvoj održivog turizma u BiH i korištenje potencijala ovog sektora.
“Bosna i Hercegovina, itekako ima potencijal za razvoj turizma koji može pokrenuti pozitivne promjene u zemlji. Mi smo to prepoznali i podržali sa 1,6 miliona eura plasiranih kroz EU4 Business program dok će dodatnih 1,2 miliona eura uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica Covida. Oba projekta sufinansiraju EU i Vlada Njemačke. Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor”, naglasio je ambasador Sattler.
Konferencija je bila podijeljena na tri panela, tokom kojih se razgovaralo o oživljavanju turističkog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, te prilikama za razvoj zelenog i održivog turizma. Na panelima su učestvovali minister vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambassador Grčke Dimitrios Papandreou, otpravnik poslova Slovačke ambasade Patrik Turosik, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, šefica Odjela za turizam Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Jelica Grujić, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Almir Peštek, te predstavnici turističkih organizacija, udruženja i komora, biznisa i poslovne zajednice.
Ministar Košarac naglasio je da BiH ima mnogo toga da ponudi turistima te da je cilj zemlje da prati turističke trendove zemalja članica EU i da se naše ponude prilagode novonastaloj situaciji.
“Mi imamo dobre šanse za razvoj turizma, entitetske vlade su već napravile pomake i ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice po ukupnu turističku privredu. Te aktivnosti ogledaju se u smanjenju obaveza prema privrednim subjektima, direktnom podsticaju u cilju održavanja zaposlenosti, subvencionisanju turističkih aranžmana te pripremi budućih koraka za oporavak turizma”, rekao je minister Košarac.
Ambasador Nelsonje naglasio da će SAD, kroz projekt USAID-a, pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije te pridonesu jačanju turizma u BiH. Ocijenio je, da BiH treba poduzeti korake kako bi se prilagodila post-Covid situaciji. Ambasador Nelson je ukazao i na potrebu brzog popravka infrastukture, ali i primjene digitalnihusluga u tom sektoru.
Putem video-linka, konferenciju je pratilo više od 100 predstavnika civilnog društva, biznisa, organizacija i udruženja posvećenih radu u oblasti turizma.

Sattler: Izgradnja biciklističke staze će biti prava turistička atrakcija

Revitalizacija biciklističke staze Sarajevo-Pale

U okviru konferencije ‘Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka‘ danas je potpisan Memorandum o razumijevanju za revitalizaciju biciklističke staze Sarajevo-Pale, koji su potpisali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Pale Boško Jugović i načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.
“Zadovoljstvo je ugostiti gradonačelnike i načelnike koji su zajedničkim snagama podržali razvoj turizma i izgradnju biciklističke staze koja će spajati i gradove i ljude, ali i biti prava turistička atrakcija. Sretan sam da smo u prilici da finansijski podržimo da ovaj san postane stvarnost već naredne godine”, kazao je ambasador Johann Sattler.
“Ovo je odlična vijest za ljubitelje biciklizma, za naš turizam, za promociju zdravog života i životne okoline. Osim sportske komponente koja spaja i povezuje ljude ovo je značajan infrastrukturni i turistički projekat. Zahvalni smo EU u BiH i ambasadoru Sattleru na inicijativi i podršci”, naglasila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
“Važno je da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo nastavljaju svoju uspješnu saradnju koja je dokazana realizacijom niza projekata. Izgradnja biciklističke staze, ne samo da će dodatno uvezati ova dva grada i njegove stanovnike, već će to zasigurno biti nešto što će turisti voljeti”, rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.