EU od 1. jula otvara granicu za 14 zemalja, ali ne i za BiH

0
686
Objavljen spisak zemalja čiji građani mogu putovati u EU, za BiH privremena zabrana

Predstavnici Evropske unije danas su usvojili preporuke o postepenom otvaranju granica Unije za državljane 14 zemalja od 1. jula. Među tim zemljama iz susjedstva su Srbija i Crna Gora, ali nažalost ne i Bosna i Hercegovina, a na tom spisku nema ni Kosova i Sjeverne Makedonije.
Ipak, državljani BiH će moći putovati u susjednu Hrvatsku, koja je članica EU, imajući u vidu da je hrvatski ministar policije Davor Božinović poručio da će ta zemlja otvoriti granice za građane BiH, bez obzira na odluku EU. Objasnio je da je to u interesu hrvatske ekonomije te da je ‘uvoz virusa iz BiH manji nego iz Srbije’.
Inače, preporuke za liberalizaciju ulaska u EU se temelje na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije sedmice, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primjeniti postupak ‘brzog odlučivanja’, saopćeno je iz EU.
Glavni kriterij je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude blizu ili ispod prosjeka EU na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16. Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.
Pored Srbije i Crne Gore na spisku zemalja čiji državljani od 1. jula mogu putovati u EU su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.
Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.
Također, državljani zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora moći će putovati u EU, a riječ je o državljanima Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenšajna.
Spisak odobrenih zemalja ne garantuje da njihovi državljani po ulasku u EU neće morati ići u karantin ili neki drugi vid izolacije, što uređuje svaka članica posebno.
Kao što je ranije najavljeno, državljanima SAD, Brazila i Ruske Federacije u potpunosti je zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

Reciprocitet: BiH neće otvoriti granicu za EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kazao je novinarima da danas nije donesena odluka o otvaranju granica BiH za državljane Evropske unije, jer je EU izuzela BiH sa spiska država čijim građanima je od 1. jula omogućen ulazak u EU.
“Danas smo čekali na odluku EU o otvaranju granice i za državljane BiH, ali nažalost to nije doneseno. Nezadovljni smo odlukom Evropske komisije jer BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Stoga ni BiH nije otvorila svoje granice za državljane EU i ta odluka će se prolongirati vjerovatno za naredne dvije sedmice”, rekao je Tegeltija.