Kredit EBRD-a: 30 miliona za projekate iz oblasti saobraćaja u Kantonu Sarajevo

0
482
Ugovor o zajmu potpisali premijer KS Mario Nenadić i šefica Ureda EBRD-a Manuela Naessl

Ugovor o podršci zajmu za Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo u iznosu od 30 miliona eura potpisao je danas premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuelom Naessl.
Potpisivanju su prisustvovali kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.
Sastanku je prisustvovao i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač koji je sa šeficom Ureda EBRD-a potpisao ugovor o realizaciji projekata iz oblasti saobraćaja.
Na sastanku je istaknuto da je cilj poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje putne infrastrukture na dionicama Prve transverzale, odnosno dvocjevnog tunela Kobilja glava, te Devete transverzale, kako bi se grad povezao s svim dijelovima Kantona i regionalnom cestovnom mrežom.
“Kada je riječ o Prvoj transverzali mi smo u potpunosti promijenili pristup implementaciji ovog projekta. Do sada je to sve bilo usporeno, a mi sad na dnevnoj bazi pratimo njegovu realizaciju. Naravno, problemi postoje, ali ih uspješno rješavamo, što je rezultiralo vidljivim promjenama na terenu”, istakao je premijer Nenadić.
Na sastanku je informisao šeficu EBRD-a kako je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo raspisala javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju prve dionice Prve transverzale, od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begić. Rok za izbor izvođača je 45 dana i 15 dana je rok za eventualnu žalbu, što će, kako je naveo premijer Nenadić, biti završeno krajem jula, a već u augustu bi se krenulo s radovima na ovoj trasi puta.
Dodao je i kako se na Betaniji realiziraju određene aktivnosti vezane izgradnju tunela Kobilja Glava, kao i završetak radova na asfaltiranju ceste pred ulazak u tunel.
“O Devetoj transverzali razgovarali smo jučer s načelnikom Novog Grada Semirom Efendićem, tako da planiramo da i ovo pitanje ubrzamo s ciljem što skorijeg početka radova na kružnom toku i spojem sa LOT II. Mnogo se radi na izmještanju zgrade na Južnoj longitudinali, ali i na garaži G3 kod Hitne pomoći. I priča vezana za 12. transverzalu oko sarajevskog aerodroma se uozbiljila”, rekao je Nenadić.
Poručio je kako postoje projekti u vrijednosti od oko 32 miliona KM koji će se finansirati iz sredstava Razvojne banke Federacije BiH, ali i podsjetio da se sa UNDIP-jem realizuje 19 projekta.
Šefica Ureda Naessl je istakla da je za njih, pored samog čina potpisivanja ugovora, vrlo bitna i njegova implementacija, posebno poštovanje pravnih okvira, jer će na taj način osigurati aktiviranje drugih projekata iz oblasti saobraćaja.
Ministar Halebić je rekao kako je veoma bitno ostvariti optimalan balans između aktivnosti na novim razvojnim projektima koji znače nova zaduženja, sa jedne, i implementacije postojećih infrastrukturnih projekata odobrenih u ranijim periodima, sa druge strane.
“U ovoj godini KS je pokrenuo aktivnosti za obezbjeđenje sredstava u iznosu oko 130 milona eura za razvojne projekte kroz saradnju sa EBRD-om i Evropskom investicionom bankom. U vezi sa implementacijom postojećih projekata, jučer je organizovana i sjednica Upravnog odbora o projektu Vodovod na kojem je dogovorena dodatna ažurnost u njegovoj provedbi, a sve s ciljem unapređenja vodosnabdijevanja za građane”, kazao je Halebić.
Na sastanku je bilo riječi i o restruktuiranju preduzeća GRAS te o projektima utopljavanja zgrada.