Hitna sjednica Vlade FBiH: Pomoći Sandžaku u sprječavanju širenja pandemije

0
463
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – Regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.
Federalna vlada će, zaključeno je, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova BiH, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u BiH, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta Covid-19 u Sandžaku (Republika Srbija). Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti.
Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade FBiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – Regija Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opšte bolnice iz Novog Pazara.
Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u BiH bilježimo pogoršanu Covid.19 epidemiološku situaciju, te da se s tim u vezi poduzimaju mjere od strane mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa Covid-19 u BiH ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.
Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane Covid-19 u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko distrikta od epidemije koronavirusa, otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentirano je povećan broj zaraženih na Covid-19. U pojedinim kantonima, otvaranjem granica, zabilježeno je importovanje koronavirusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani.
U Kantonu Sarajevo, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, od 10. juna do danas, registrirano je 20 impotiranih slučajeva zarazom virus Covid-19 iz susjedne Srbije i Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja Covid-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini.
Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u BiH, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima. Također, Opšta bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu BiH aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje.