EU: Od sutra strožija pravila za unos i iznos novca

0
526
Hrvatska dobila jednoglasnu podršku za punopravno članstvo u šengen zoni

U Evropskoj uniji sutra stupaju na snagu nova pravila o unošenju i iznošenju novca iz EU, a Evropska komisija navodi da će nova pravila poboljšati sistem kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz Unije.
Kao dio napora EU u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navedeno je da će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati popuniti obrazac odnosno gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putni čekovi ili mjenice.
Od sutra (3. juni) u EU se uvode i brojne promjene koje će dodatno pooštriti pravila i dodatno otežati premještanje velikih količina neotkrivenog novca. Shodno tim promjenama, proširuje se definicija ‘gotovine’ koja će sada obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete.
Također, carinici će moći djelovati i kod iznosa nižih od 10.000 eura ukoliko postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom djelatnošću.
Carinici također mogu zatražiti podnošenje izjave kada otkriju da se novac u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje putem pošte, teretnim saobraćajem ili kurirom.
Iz Brisela je saopćeno da će nova pravila osigurati da nadležna tijela i nacionalna finansijska obavještajna jedinica u svakoj zemlji EU imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi se mogla koristiti za finansiranje ilegalnih aktivnosti.