EU sa 20 miliona eura pomaže poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH

0
397
Projekat Evropske unije EU4AGRI objavio novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Evropska unija je izdvojila 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnje projekta EU4Agri (2020-2024), koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača u BiH.
EU na ovaj način pruža podršku ovom sektoru otvranjem novih radnih mjesta ali i očuvanjem postojećih i oporavku od posljedica pandemije Covid-19. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura, a provode ga i sufinansiraju sa 250.000 eura Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).
Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru biće provedena putem poziva za dodjelu grantova u tri oblasti: ulaganje u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju ojačanja tržišne efikasnosti; jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina; jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije.
Projekat će također korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva.
Prvi javni pozivi za dodjelu grantova u okviru projekta EU4Agri planirani su za juli, septembar i oktobar 2020. a bit će objavljivani na web stranici UNDP-a u BiH.