Euro NCAP: Nula i jedna zvjezdica za električni Renault Zoe i Daciu Spring

0
548
Slabi rezultati električnih modela Renault Zoe i Dacia Spring na Euro NCAP crash testu

Električni automobil Renault Zoe na standardnom Euro NCAP crash testu dobio je nula zvjezdica, dok je električna Dacia Spring zaradila tek jednu.
Maleni električni gradski automobil Zoe na Euro NCAP-ovom testiranju zabilježio je najnižu moguću ocjenu – nula zvjezdica, od pet mogućih. Najlošiji rezultat postigao je u kategoriji pomoći vozaču, tek 14%. Zaštitu odraslih putnika ocijenili su tek graničnom ili adekvatnom, zaštitu pješaka nedovoljno dobrom, dok je najbolji rezultat, iako još uvijek niskih 52%, Zoe zaradio u kategoriji zaštite djece u vozilu.

Renaultu Zoe nedostaju danas standardni dodaci poput aktivnih sigurnosnih tehnologija praćenja vozne trake ili automatskog kočenja, koje će ovaj model dobiti tek od proljeća 2022. godine. Kao najveći problem ovog modela istaknuli su činjenicu da u desetak godina, otkako je prvi puta testiran, nije značajno napredovao, dok su u međuvremenu sigurnosni standardi podignuti, a u skladu s time brojni su proizvođači podigli i sigurnosne značajke svojih automobila, piše Autonet.hr.

Drugi električni model nedavno testiran, Dacia Spring, prošao je tek nešto bolje. Zaštitu djece Euro NCAP-ovi stručnjaci ocijenili su s 56%, odraslih putnika s 49%, a pješaka s niskih 39%. I ovaj je model najlošije prošao u području aktivne sigurnosti, gdje mu je ocjena tek rubno prihvatljivih 32%.
Ono što je kod Springa istaknuto kao posebno problematično jest činjenica da je riječ o porodičnom automobilu, koji ne pruža dovoljno sigurnosti putnicima. Niti pasivna sigurnost mu nije sjajna, pa je stoga kao ukupna ocjena istaknuta tek – jedna zvjezdica.