Eurostat istraživanje: Koje su najskuplje i najjeftinije evropske zemlje

0
701
Cijene su najviše porasle kod prevoza (+3%) i odjeće i obuće (+2,5%)

Agencija za statistiku Evropske komisije, Eurostat, objavila je rezultate istraživanja o cijenama smještaja i drugih kategorija u evropskim zemljama.
Istraživanje Eurostata obuhvatilo je 440 proizvoda u 30 evropskih zemalja. Cijene su uspoređene sa trenutnim prosječnim cijenama u 28 zemalja članica EU.
Rezultati pokazuju da su cijene smještaja u Švicarskoj, Irskoj i Velikoj Britaniji za 73,9% više od prosjeka u EU u 2018. godini. Istovremeno, najniže su u Rumuniji, Poljskoj i Bugarskoj.
Cijena potrošačke korpe u Danskoj je dvostruko viša od one u Rumuniji. Inače, hrana u tri evropske zemlje koje nisu članice EU – Švicarska, Norveška i Island – su više nego u zemljama EU, npr. u Švicarskoj je ta razlika čak 63,6 posto.
Cijene smještaja, alkohola i duhana, restorana i hotela, rekreacije, prevoza, komunikacija i namještaja u Velikoj Britaniji su znatno više nego u EU, ali su cijene odjeće, hrane i privatnog prevoza kao što su vozila, motocikli ili bicikli, niže nego u EU.
Najskuplja zemlja u pogledu komunikacija (pošta, telefon, internet) je Grčka, ali je u svakom drugom pogledu ispod prosječnih cijena EU.
Rumunija i Bugarska su i dalje najjeftinije zemlje u Evropi: restorani i hoteli su jeftiniji za 53,4% u Bugarskoj i 47,6% u Rumuniji.
Cijene u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji su nešto iznad EU prosjeka, piše portal Euronews, prenosi agencija NAP.