ECB najavila potpuni redizajn novčanica eura do 2024.

0
536
Vrijeme za redizajn: Prve novčanice eura sa potpisom nove predsjednice ECB Christine Lagarde (Foto: ECB)

Evropska centralna banka (ECB) će, prema najavama, pristupiti izmjeni dizajna euro novčanica, a cijeli proces trebao bi biti okončan do 2024. godine.
Naime, predsjednica ECB-a Christine Lagarde je od 19 stručnjaka iz članica eurozone da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.
Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.
Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.
Nakon što panel osmisli nova vizuelna rješenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih euro novčanica donijeće Upravno vijeće ECB-a.
Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog eura zabrinula mnoge i potencijalno nagovijestila kraj fizičkom novcu.
Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.
“Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura”, rekla je Lagardova, prenosi Jutarnji list.
Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi euro novčanica koje vrijede više od 1,5 biliona eura. Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slijede novčanice od 20 eura, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 eura ima dvije milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet eura. Novčanice od 200 i 500 eura su rjeđe, a svakih ima po jednu milijardu. Novčanice od 500 eura se ne štampaju već par godina, ali postojeće nisu povučeve i još su u opticaju.