Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu za 0,5 posto

0
279
Evropska centralna banka podigla kamatne stope šesti put zaredom

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu u eurozoni za 0,5 postotnih bodova uprkos previranjima na finansijskim tržištima. Nakon novog podizanja kamatna stopa je porasla sa 3 na 3,5 posto.
Pomenimo da je od jula prošle godine uprava ECB-a podigla kamate za ukupno 3,5 postotnih bodova, što je rekordna dinamika u istoriji zajedničkog valutnog područja.
Predsjednica ECB-a Lagarde rekla je novinarima nakon sjednice da današnja odluka o podizanju kamata nije donesena jednoglasno. Istakla je da su tri-četiri člana (od ukupno 26 članova) Upravnog vijeća ECB-a izrazila neslaganje jer će im trebati više vremena da sagledaju postojeće stanje.
Iako se očekivalo da će ECB odustati od povećavanja kamatne stope zbog napetosti u bankarskom sistemu, koje su se iz SAD-a preselile u Evropu, te problema sa Credit Suisse, Lagarde je kazala kako je banka odlučna u borbi protiv visoke inflacije.
ECB je danas objavila i najnovije prognoze u vezi s inflacijom i ekonomskim rastom. Očekivanja vezano za inflaciju su nešto povoljnija, a predviđa se da će rast BDP-a ove godine biti veći, ali nešto niži u iduće dvije godine, uglavnom zbog negativnih učinaka zaoštravanja monetarne politike.
Analitičari ECB-a sada očekuju prosječnu inflaciju od 5,3 posto ove godine. U 2024. trebala bi pasti na 2,9 posto, a 2025. bi trebala pasti na 2,1 posto.
Lagarde je zaključila da je bankarski sektor u eurozoni otporan sa snažnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Dodala je kako je zbog svih promjena posljednjih godina u potpuno drugačijem stanju nego 2008. godine.