Više od 23 miliona KM za unapređenje avioprometa u FBiH

0
251
Odobreno 23,17 miliona KM za aerodrome Sarajevo, Tuzla, Mostar i Bihać

Vlada FBiH je s ciljem unapređenja avioprometa u Federaciji BiH donijela pet odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera iz ovogodišnjeg federalnog budžeta, namijenjenih za kapitalne transfere i subvencije javnim preduzećima. Ovim odlukama ukupno je odobreno 23,17 miliona KM i to za Aerodrom Bihać, te za međunarodne aerodrome Sarajevo, Tuzla i Mostar.
Programom utroška kapitalnog transfera Aerodromu Bihać dodijeljeno je 19,7 miliona KM. Sredstva će biti utrošena za nastavak eksproprijacije zemljišta za potrebe prve faze izgradnje aerodromskog kompleksa, kao i nastavak izgradnje poletno-sletne staze, te preventivna arheološka istraživanja na lokalitetu izgradnje ovog aerodroma sa pratećom infrastrukturom.
Drugim programom, za JP Aerodrom Bihać danas je odobrena subvencija u iznosu od 170.000 KM za plate i naknade uposlenika, te troškove telefonskih, poštanskih usluga, uredskog materijala i energije, kao i za druge prateće troškove i takse.
Dva programa za unapređenje avioprometa u FBiH, u ukupnom iznosu od dva miliona KM, odnose se na aerodrome Sarajevo i Tuzla. Sredstva u iznosu od milion KM za Sarajevski aerodrom bit će usmjerena za sigurnosni skener, opremu za otkrivanje tragova eksploziva, spremnik za suspektnu prtljagu, opremu za skeniranje obuće, te za radio komunikacione sisteme, kao i metal detektorska vrata.
Tuzlanski aerodrom će sredstva u iznosu od milion KM utrošiti za putničke stepenice, GPU zemaljski agregat za poslugu aviona, elevator sa produženom rukom, kolica za prtljagu, zatim traktor na električni pogon, tegljač kolica i druge vučne opreme, kao i niskopodni autobus, invalidska kolica za ukrcavanje i iskrcavanje, gumene podmetače i čunjeve, rendgen uređaj za kabinski prtljag, te metal detektorska vrata. Iz ovih sredstava za Aerodrom Tuzla bit će osigurana i rampa, intervencijska vatrogasna odijela, kao i ostala vatrogasna oprema. Između ostalog, predviđeni su i radovi na opremanju putničkog terminala, trećeg odlaznog gate-a, kao i rekonstrukcija i radovi na vizuelnom identitetu portirnice, te provedba drugih projekata modernizacije ovog aerodroma.
Aerodromu Mostar dodijeljeno je 1,3 miliona KM. Između ostalog, ova sredstva namijenjena su za troškove potrošnog materijala za HTZ zaštitu, uredskog i materijala za čišćenje i održavanje, te električne energije i vode, goriva, poštanskih i telekomunikacijskih usluga, plaća i ostalih primanja zaposlenih, stručnog osposobljavanja uposlenika.