Evropska komisija odobrila plan prodaje NLB-a

0
1017
Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Evropska komisija potvrdila je prijedlog slovenske vlade prema kojemu bi najmanje 50 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) trebalo biti prodano do kraja ove godine, a dodatnih 25 posto dionica do kraja 2019. godine.
Sve to kako se novac što ga je Slovenija 2013. godine uložila u dokapitalizaciju te banke ne bi računao kao neopravdana državna pomoć.
Slovenija je s početkom privatizacije najveće državne banke trebala započeti prošle godine, što sadašnja vlada nije ispunila, zbog čega je Brisel u prvoj polovini ove godine proveo istragu koja je mogla završiti i sankcijama. To je sada izbjegnuto novim dogovorom Brisela i Ljubljane, prenosi Hina.
Prema novom sporazumu, Slovenija do kraja ove godine mora prodati najmanje 50 posto dionica NLB-a, a preostalu četvrtinu do kraja iduće godine, kako bi u banci ostala manjinski vlasnik s 25 posto.
Proces će započeti ove jeseni kad će se pokrenuti postupak prodaje inicijalnom javnom prodajom dionica (IPO).
“Prodaja NLB-a je jedna od važnih stepenica u planu restrukturiranja banke temeljem kojega smo NLB-u 2013. odobrili državnu pomoć u visini više od dvije milijarde eura”, kazala je u Briselu evropska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.
Ako država ne bi poštovala ni nove postavljene rokove za prodaju državnog udjela kako bi poslovanje banke postalo dugoročno održivo, predviđeno je da postupak njene prodaje provede neovisni administrator kojega bi za to ovlastila Komisija, a NLB-u bi zaprijetila i obavezna prodaja nekih poslovnica te bavljenje poslovima osiguranja i leasinga.
Slovenska ministrica finansija Mateja Vraničar Erman izjavila je kako je zadovoljna onim što se zadnjih mjeseci postiglo u pregovorima s Komisijom. Novi aranžman, po njenim riječima, osigurava da će NLB ostati međunardna finansijska ustanova regionalnog značenja te da će se moći prodati pod boljim uvjetima nego što je to ranije bio slučaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here