Evropska komisija s 875 miliona eura kaznila VW i BMW zbog kartelskog udruživanja

0
557
Ovo je prvi put da EK kažnjava kartelsko udruživanje temeljeno na tehnologiji

Evropska komisija (EK) je danas kaznila s ukupno 875 miliona eura njemačke proizvođače automobila Volkswagen i BMW zbog udruživanja u kartel kako bi spriječili konkurenciju u tehnologiji pročišćavanja dušikova oksida iz ispušnih plinova dizelskih motora.
U kartelu je bilo pet proizvođača automobila: Daimler, koji proizvodi Mercedese, BMW te Volkswagen, Audi i Porsche, koji su dio Volkswagen grupe.
Daimler je otkrio Komisiji postojanje kartela te je u cijelosti oslobođen od kazne. Volkswagen je kažnjen s 502 miliona eura, a BMW s 373 miliona eura.
Pet proizvođača raspolaže s tehnologijom, nazvanom sistemi selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja pročišćava ispušne plinove tako što se u ispušni sistem dodaje tekuća urea, nazvana AdBlue, koja dušikov oksid pretvara u bezopasnu vodu i dušik. To se događa samo ako se doda dovoljno te ‘plave tekućine’.
Problem je u tome što su proizvođači međusobnim dogovorom smanjivali emisiju štetnih tvari samo kako bi zadovoljili minimalne zakonske norme, iako su imali tehnologiju koja omogućava znatnije smanjenje.
Ovo je prvi put da Komisija kažnjava kartelsko udruživanje temeljeno na tehnologiji, a ne na utvrđivanju cijena ili na podjeli tržišta, prenosi Hina.
Podsjetimo, EU je još 2007. uveo minimalne standarde za emisije dušikovih oksida (tzv. norme Euro 5 i Euro 6), koje se provode od 2009. godine.