Evropska perspektiva je ključni prioritet BiH

0
357
Zamjenici predsjedavajućeg VMBiH Bevanda i Turković razgovarali s predstavnikom EU-a

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borrella, s kojim su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.
Ministar Bevanda, u svojstvu šefa delegacije Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti, koja je uspješno realiziran u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.
Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pozornost na obaveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uvjeta za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.
Bevanda je naglasio da u procesu evropskih integracija moraju sudjelovati svi nivoi vlasti sukladno ustavnom uređenju jer će tako uspjeh biti zajamčen, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU.
Ministrica Bisera Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU-a da omogući pristup BiH instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije Covid-19.
Prema riječima ministrice Turković, evropska perspektiva je ključni prioritet BiH i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU o važnim ciljevima koje treba postići. Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.
Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na evropskom putu.
Sastanku su prisustvovali i Milorad Đurđević, izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije te Johann Sattler, šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.