Podrška za Chrome na Windowsima 7 produžena do 2022.

0
365
Oko 22% firmi još uvijek nije prešlo sa 'sedmice' na Windows 10

Gašenjem službene podrške za Windowse 7 početkom ove godine Google je bio najavio da će polako početi razmišljati o ukidanju podrške za svoj preglednik Chrome za ovaj operacioni sistem. Prema prvim najavama, podrška za Chrome trebala je potrajati do 15.07.2021. godine, ali je i ovu odluku odgodila pandemija.
Zapravo, odgođeno gašenje podrške za Chrome na preko 10 godina starom OS-u neće se dogoditi kada je planirano jer je primijećeno da su mnoge organizacije, koje i dalje rade na Windowsima 7, odlučile svoj prelazak na nove Windowse također odgoditi.
Na temelju podataka koje su dobili od svojih poslovnih korisnika, u Googleu su tako odlučili da će najpopularniji internetski preglednik na svijetu biti moguće na Windowsima 7 nesmetano koristiti, uz podršku i sigurnosne nadogradnje, šest mjeseci duže – najmanje do 15.01.2022. godine.
Produženje podrške odnosi se na poslovne korisnike kojima migracija ovisi o kompanijskim IT procesima, a za koje je primijećeno da su ove godine značajno usporeni, prenosi Bug.hr.
Istraživanje je pokazalo da je, od nekadašnjih korporativnih korisnika Windowsa 7 u svijetu, njih 78% prešlo na Windowse 10, kod njih 21% taj proces je u toku, a 1% kompanija i dalje radi na Windowsima 7 i planira prelazak na moderniji OS započeti uskoro.
Iz Googlea kažu kako će i dalje pratiti razvoj situacije s migracijom te da će na temelju njega donijeti eventualne nove odluke o gašenju ili novom produženju roka, samim time i ‘života’ Chromea na Windowsima 7.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here