Evropske banke udružuju se kako bi ponudile alternativu Visa i Mastercardu

Evropska inicijativa za plaćanja: Izgradnja partnerstva ili jačanje konkurencije?

0
392
Nova inicijativa smanjila bi ovisnost Evrope o pružateljima usluga platnog prometa - Visa i Mastercardu

U julu je 16. banaka iz eurozone iz pet zemalja (Belgije, Francuske, Njemačke, Holandije i Španije) predstavilo ideju jedinstvenog rješenja plaćanja za potrošače i trgovce širom Evrope pod nazivom – Evropska inicijativa za plaćanja (EPI, European Payments Initiative).
Trenutno, panevropski pristup nacionalnim šemama karata ovisi o međunarodnim šemama karata kao što su Visa ili Mastercard. Nova inicijativa smanjila bi ovisnost Evrope o ovim pružateljima usluga platnog prometa, a ojačala bi i svoju poziciju na globalnom tržištu plaćanja.
Iako je Evropska centralna banka pozdravila tu ideju, izvršni direktor ConnectPay-a Marius Galdikas, skrenuo je pažnju na nekoliko dvostrukih nijansi na tu temu o kojima treba detaljnije razgovarati prije nego što rješenje bude potpuno operativno.
“Opipljiviji utjecaj na platni promet u Evropi ojačao bi njenu otpornost na utjecaje trenutno dominantnih tržišnih igrača. Istovremeno, neovisnost dolazi sa nizom pitanja koja mogu povećati konkurentnost među partnerskim bankama, na primjer, pitanje međubankarskih naknada, jer ih trenutno, iako ograničene IFR-om, postavlja Visa ili Mastercard”, kaže Marius Galdikas, izvršni direktor ConnectPaya.
U izvještaju Evropske centralne banke (ECB) 2019. godine istaknuto je da su u protekle dvije decenije različiti tržišni igrači težili jedinstvu plaćanja širom Evrope. Pokretanjem inicijative za jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), postignut je značajan napredak u vezi s kreditnim transferima i opterećenjima debitnih računa. Međutim, usklađivanje kartičnih plaćanja i dalje zaostaje. Pored toga, trenutno postoji 10 evropskih zemalja koje još uvijek ne prihvataju kartice iz drugih država članica EU.
Trenutno, panevropski pristup nacionalnim šemama karata ovisi o međunarodnim šemama karata kao što su Visa ili Mastercard. To je dovelo do toga da evropski PSP imaju malo utjecaja na daljnji razvoj tržišta. EPI bi mogao pružiti dugo traženu suverenost od dominantnih ‘igrača’ u industriji, kao i davanje pružateljima usluga plaćanja više kontrole nad pitanjima troškova, konkurencije i upravljanja.
Drugi aspekt o kojem treba temeljito razgovarati je kako će novi članovi biti dobrodošli u EPI mrežu. Prema Galdikasu, ako EPI uspješno ispuni (ili čak nadmaši) trenutna očekivanja, njegova novonastala vrijednost trebala bi pobuditi interes drugih potencijalnih država članica.
“Od vitalne je važnosti pažljivo pratiti razvoj događaja koji se tiče upravljanja kako bi se osigurala transparentnost na svim nivoima i kako nijedna kompanija ne bi došla u nepovoljan položaj u konkurenciji”, dodao je Galdikas.
__________
*ConnectPay je dobavljač usluga internetskog bankarstva za kompanije sa sjedištem na Internetu i nudi širok spektar rješenja za plaćanje, uključujući SEPA i SWIFT plaćanja, IBAN multivalutne račune, Mastercard mrežne isplate i trgovačke račune. ConnectPay posjeduje EMI dozvolu, koju je izdala litvanska banka, i član je monetarne vlasti eurozone.