Evropske berze pred rekordnim godišnjim rastom od 2013.

0
1010
Na evropskim berzama indeksi bilježe rekordan rast

Na evropskim berzama danas su cijene dionica bile stabilne, a indeksi su na putu najvećeg rasta od 2013. godine.
STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Taj je indeks na dobitku od početka godine oko 8 posto, što je njegov najveći rast od 2013., a ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za gotovo 20 posto. S nešto blažim rastom slijedi rudarski sektor.
Na listi evropskih berzi s najvećim dobicima predvodi grčka, s rastom od 24 posto. Italijanski i portugalski berzanski indeksi skočili su više od 14 posto, dok je njemački DAX porastao nešto više od 13 posto.
Po rastu je britanski FTSE indeks prilično zaostao. Ojačao je oko 7 posto, no kreće se na rekordnim nivoima, kao i frankfurtski DAX.
Na azijskim su berzama jutros cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,3 posto. Od početka godine taj je indeks u plusu više od 32 posto, pa će njegov ovogodišnji dobitak biti najveći od 2009. godine.
Za usporedbu, MSCI indeks svjetskih berzi, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je od početka godine oko 21,5 posto, prenosi Hina.
Među azijskim berzama najveći rast cijena dionica u ovoj godini zabilježen je u Hong Kongu, 36 posto, a slijedi Indija s rastom od 27, a potom Južna Koreja s dobitkom od 22 posto.
Na Wall Streetu je S&P 500 porastao oko 20 posto, dok je Dow Jones ojačao 25 posto.
Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 22.764 boda, dok je u cijeloj ovoj godini ojačao gotovo 20 posto.
Dobra godina za berze zahvaljuje se ubrzanju rasta globalne ekonomije, jačanju zarada kompanija, kao i niskoj inflaciji.