Apple se izvinio zbog usporavanja iPhonea

0
1506
Apple potresa sada već vrlo ozbiljna afera oko softverskog usporavanja starijih iPhone uređaja

Prilično žestoka reakcija kupaca i medija na informacije o namjernom usporavanju starijih iPhonea, ali i nekolicina tužbi zbog iste stvari, nagnali su Apple da na svojim stranicama objavi službenu ispriku kupcima. Osim što su se ispričali onima koji su se osjetili iznevjerenima, ponudili su i pojašnjenje o tome kako je zapravo došlo do softverskog usporavanja procesora u starijim generacijama iPhonea.
Pojašnjenje se sastoji od navoda kako su litij-ionske baterije podložne hemijskom procesu starenja, te da s vremenom degradiraju. Kao posljedica toga umanjuju se i njihove performanse, sposobnost napajanja uređaja prilikom opterećenja, te se tada javlja i slučaj u kojem se uređaji nenadano gase. To naprasno gašenje uređaja Appleu nije prihvatljivo jer značajno umanjuje korisničko iskustvo, pa su prije otprilike godinu dana, s iOS-om 10.2.1, počeli ‘upravljati’ tom situacijom, prenosi Bug.hr.
Kod iPhonea 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus i SE iOS je programiran tako da kod vršnih opterećenja smanjuje performanse uređaja kako baterija ne bi postala preopterećena. Kupci su, kažu iz Applea, bili zadovoljni time što je u toj verziji iOS-a riješen problem iznenadnog isključivanja uređaja, pa je isti sistem usporavanja primijenjen u iOS-u 11.2 i za iPhone 7 i 7 Plus.
Jednom kada se baterija zamijeni, ili pak nije maksimalno opterećena, svi iPhonei na bilo kojem iOS-u trebali bi korisnicima davati najviši mogući radni takt i performanse kakve su i očekivane.