Hermeus želi izraditi avion koji doseže brzinu od 5 Macha

0
1284
Primarni materijal za izradu nove letjelice trebao bi biti titanij

Mlada kompanija Hermeus predstavila je svoj projekt razvoja dosad najbržeg aviona na svijetu, koji bi kada se pojavi na tržištu trebao imati brzinu od 5 Macha.
S tom brzinom let od New Yorka do Pariza trajao bi samo 1,5 sat, za razliku od sadašnjih 7 sati. Hermeus je već podigao inicijalna sredstava za ostvarivanje projekta od američke firme Khosla Ventures.
Osnivači Hermeusa nisu bez iskustva, stekli su ga u SpaceX-u i Blue Originu, a radili su i u Generation Orbitu, kompaniji posvećenoj hipersoničnim letjelicama s raketnim pogonom te drugim tehnologijama vezanima za svemir.
Primarni materijal za izradu nove letjelice trebao bi biti titanij, a pogonski sistem letjelice bazira se na turbinskom motoru kombiniranog ciklusa (turbine-based combined cycle engine ili TBCC). U roku od pet godina Hermeus bi trebao predstaviti prototip letjelice, a komercijalizacija bi uslijedila negdje oko 2030. godine, prenosi Bug.hr.
Na tržištu će imati konkurenciju u vidu letjelice kompanije Boom Supersonic koja se na tržištu očekuje tokom 2025. godine, no njezina brzina bit će 2,2 Macha. Također, naslijedit će sada već povijesne letjelice Concorde i Tupolev Tu-144 koje su povučene iz upotrebe.