Evropski Kia Sportage prvi put kao plug-in hibrid

0
491
Kia Sportage za Evropu u plug-in hibridnoj verziji

Kia Europe je na sajmu IAA Mobility u Minhenu prošle sedmice predstavila potpuno novi plug-in hibrid (PHEV) Sportage. Takođe je predstavljen i EV6, Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo (BEV).
Novi evropski PHEV Sportage, razvijen na novoj platformi, snagu i performanse združuje s kapacitetom vožnje na struju bez emisija koji može pokriti većinu svakodnevnih putovanja od kuće do posla ili prijevoza za svakodnevne potrebe.
PHEV izvedbu pokreću 1,6-litreni T-GDI motor, elektromotor s trajnim magnetom snage od 66,9 kW i litij-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta od 13,8 kWh. Kombinacija pogonskih sklopova ukupno nudi 265 KS, pri čemu je 180 KS od motora s unutarnjim sagorijevanjem.
Novost su i Kijin najnoviji hibridni starterski generator (HSG) i hibridna upravljačka jedinica (HPCU). HSG pomaže kod poboljšanja učinkovitosti i smanjenja buke i vibracija.
Baterijski sklop kod modela Sportage PHEV postavljen je na sredinu između dvije osovine, ispod karoserije SUV-a, što omogućava uravnoteženu raspodjelu mase te ne umanjuje prostranost kabine.
Sportage PHEV puni se snagom od 7,2 kW, a opremljen je naprednim 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Evropska premijera Kije EV6

Električni crossover EV6 je isključivo baterijsko električno vozilo nastalo u skladu s novom Kijinom dizajnerskom filozofijom te ujedno i prvo vozilo napravljeno na Kijinoj novoj E-GMP platformi (Electric-Global Modular Platform).
EV6 je Kijino prvo električno vozilo raspoloživo s pogonom na 2 (2WD) ili 4 točka (4WD). EV6 u 2WD izvedbi kapaciteta od 77,4 kWh može s jednim punjenjem prijeći do 528 kilometara u WLTP kombiniranom načinu vožnje. S najvećim okretnim momentom od 605 Nm raspoloživim kod AWD izvedbe EV6 može od 0 do 100 km/h ubrzati za samo 5,2 sekunde.
Sve izvedbe EV6 imaju mogućnost punjenja naponom 800 i 400 volta za koji nisu potrebne dodatne komponente ili adapteri. Novi Kia EV6 je zahvaljujući naprednom 800-voltnom brzom načinu punjenja moguće napuniti s 10% na 80% kapaciteta baterije za samo 18 minuta, prenosi Autonet.hr.
Za bezbrižnost vozača EV6 brine oprema u koju npr. spadaju najnoviji skup naprednih sistema asistencije ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), koji između ostalog uključuje novu generaciju sistema asistencije za vožnju na autocesti HDA (Highway Driving Assist) a asistencijom kod promjene trake, sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (Blind Spot View Monitor), sistem za sprječavanje naleta (Forward Collision Avoidance Assist), koji uključuje funkciju skretanja na raskrižju i prolazak kroz raskrižje, kao i novu tehnologiju inteligentnih prednjih svjetala.