Evropski parlament podržao izlazak Velike Britanije iz EU

0
761
Evropski parlament je većinom glasova zastupnika podržao Sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU

Evropski parlament je većinom glasova zastupnika podržao Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Odobrenje Evropskog parlamenta i formalni pristanak Vijeća posljednja je zakonska procedura neophodna kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo 31. januara u ponoć napustilo Evropsku uniju.
Britanski zastupnici tokom obraćanja, zavisno od svojih političkih opredjeljenja, najavljivali su slavlje za petak u ponoć ili poručivali EU da će se vratiti.
Evropski parlament je za 1. februar najavio ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije, koja je pored zastava drugih 27 država članica ispred sjedišta Parlamenta u Briselu. Britanska zastava bit će uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske historije, koji se nalazi u blizini Evropskog parlameta u Briselu.
Sporazum o razdruživanju koji su postigle Evropska unija i Velika Britanija predviđa zaštitu prava građana zemalja članica EU koji ostaju u Velikoj Britaniji nakon Brexita i obratno. Dogovorene su i finansijske obaveze koje London mora izmiriti prema Uniji, kao i način budućeg funkcioniranja granice između Irske i Sjeverne Irske.
Evropska komisija trebala bi do marta predstaviti plan za pregovore o budućim odnosima Londona i Brisela.
Izlaskom Velike Britanije iz EU-a promijenit će se sastav i brojnost Evropskog parlamenta, koji će se sa 751 smanjiti na 705 zastupnika, prenosi NAP. Po odlasku 73 britanska zastupnika 27 mjesta popunit će zastupnici iz 14 drugih zemalja članica, dok će 46 mjesta sačekati predstavnike ‘mogućih budućih zemalja članica’.