Evropski parlament predlaže ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena

0
4558
Zemlje EU morat će odabrati ljetno ili zimsko računanje i do aprila saopćiti svoju odluku

Evropski parlament usvojio je danas na plenarnoj sjednici u Strazburu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Evropskoj uniji. Naredni koraci su na Evropskoj komisiji.
O ovoj temi Evropski parlament je glasao na prijelog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje.
Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, pomicanje kazaljki na satu dovodi do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.
Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no taj cilj, prema njima, nikad nije ispunjen.
Na samom početku rasprave bilo je jasno da Evropska komisija nakon opsežne analize učinka ne preporučuje takvu promjenu, piše Večernji list.
Evropska povjerenica za promet Violeta Bulc, koja u ime Komisije sudjeluje u raspravi, kazala je da su dokazi uvjerljivi samo u jednoj tački: dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo bi štetno za jedinstveno tržište.
“Zato sam protiv toga”, rekla je Bulc.
Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomicanje sata negativno utječe na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako ne nije jasno bi li za zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na ljetom ili zimskom računaju vremena.