Evropski parlament traži da se ograničenje alkohola u vožnji svede na nulu

0
419
Evropski parlament oštro protiv alkohola i brzine u prometu

Evropski parlament rezolucijom traži mjere za veću sigurnost na cestama, koje bi uključivale ograničenje brzine na 30 km/h u stambenim područjima te nultu toleranciju na alkohol u cijeloj EU.
U rezoluciji o sigurnosti na cestama EU-a, prihvaćenoj u srijedu u Evropskom parlamentu, napominje se kako godišnje u Uniji u prometu život izgubi oko 22.700 ljudi, a njih oko 120.000 zadobije teške ozlijede. EU nije ispunila svoj cilj da se u periodu od 2010. do 2020. broj smrtnih slučajeva na cestama prepolovi, stopa smrti na cestama pala je u tom periodu za 36%.
Prema podacima Evropske komisije, Švedska i dalje ima najsigurnije ceste (18 smrtnih slučajeva na milion stanovnika), a Rumunija je na začelju te je u 2020. zabilježila 85 smrti u prometu na milion ljudi. U Hrvatskoj je u 2020. na milion stanovnika bilo 58 poginulih, dok je prosjek Unije 42, piše Autonet.hr.
Iz svih ovih razloga zastupnici Evropskog parlamenta naglašavaju kako su alkohol (25%) i brzina (30%) najveći uzročnici smrtonosnih nesreća, pa smatraju da bi Komisija trebala preporučiti primjenu sigurnih i restriktivnijih ograničenja brzine kretanja vozila.
To bi značilo automatsku primjenu najveće dopuštene brzine od 30 km/h u stambenim područjima i područjima s puno biciklista i pješaka. Kako bi se dodatno promicala sigurnost na cestama, zastupnici također inzistiraju na nultoj toleranciji vožnje pod utjecajem alkohola za cijelo područje EU.