Evropski sud presudio protiv Adidasa u sporu oko loga s tri pruge

0
830
Njemački Adidas i belgijska kompanija SBU godinama se spore oko loga s prugama

Evropski sud presudio je danas protiv njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa u dugotrajnom sporu oko loga s tri pruge, zaključivši da nije dovoljno specifičan da bi uživao pravnu zaštitu.
Podsjetimo, 2014. godine Ured za intelektualno vlasništvo Evropske unije (EUIPO) registrirao je Adidasov robni žig koji čine tri paralelne crne pruge na bijeloj pozadini. Dvije godine kasnije EUIPO je poništio odluku o žigu na osnovu prigovora belgijske kompanije Shoe Branding Europe navodeći da nije dovoljno specifičan. Adidas se potom žalio na tu odluku.
Njemačka i belgijska kompanija godinama se spore oko loga s prugama, budući da belgijska kompanija želi koristiti logo s dvije pruge.
Evropski opći sud danas je odbio žalbu Adidasa, složivši se s mišljenjem EUIPO-a da Adidasov robni žig nije poseban, navodeći da žig nije šematski prikaz niza elemenata koji se ponavljaju u pravilnim razmacima već obična figurativna oznaka, prenosi Hina.
Suci su odbacili i Adidasov argument da je njegov robni žig poprimio karakteristiku posebnosti zahvaljujući raširenoj upotrebi u cijeloj EU, napominjući da je kompanija priložila relevatne dokaze za pet od 28 zemalja EU-a.
Prije objave presude glasnogovornica Adidasa naglasila je da se konkretni predmet odnosi samo na jednu verziju loga s tri pruge. Današnja presuda neće utjecati na opsežnu zaštitu drugih oblika loga s tri pruge kroz institut robnog žiga, ustvrdila je.
Adidas se, ipak, može žaliti na presudu Evropskom sudu pravde.