Fabrika Cementa Lukavac optimizira proizvodne kapacitete

0
1015
Talentis International Construction Investments Kft. iz Mađarske je novi vlasnik Lukavac Cementa

Fabrika cementa Lukavac (FCL) je početkom januara 2019. započela svoj redovni remont postrojenja koji će se odvijati do marta ove godine. Na ovaj način optimizira svoje proizvodne potencijale kako bi postrojenja bila pripremljena za dalju proizvodnju klinkera, povećanje udjela alternativnih goriva i dodatne aktivnosti za održanje zdravog okoliša.
“Ispunivši naše ciljeve u prethodnoj godini, u kojoj smo proizveli ukupno 371.520 t klinkera, prema poslovnom planu smo u fazi redovnog godišnjeg remonta. U 2018. smo tokom prozvodnog procesa utrošili 30.150 t fosilnih, te 29.890 t alternativnih goriva. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je upotrebom alternativnih goriva ostvareno smanjenje emisije CO₂ od 48.123 t (kalkulacija smanjenja CO₂ prema Cement CO₂ protokolu), te smanjenje utroška fosilnih goriva od 19.542 t, što je najbolji primjer da se uz savremenu tehnologiju i korištenje alternativnih goriva postiže višestruka korist, prvenstveno ušteda fosilnih goriva, smanjenjeemisija CO₂ i time se ujedno doprinosi očuvanju zdravog okoliša. Poznato je da smo krajem 2017. okončali veliki investicijski projekat vrijedan preko 25 miliona KM kojim smo modernizirali našu opremu i tehnologiju s akcentom na povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnji i zaštite životne okoline“, istakao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.
Fabrika cementa Lukavac s velikom pažnjom, sprovodi sve procedurekontrole kvalitete i upotrebe goriva, kao i procedure kontrole zraka, poštujući najstrožije propise u BiH i EU, te je time zasluženo nosilac svih potrebnih okolišnih dozvola.
“U sve pozitivne promjene i dešavanja u FCL-u aktivno ćemo uključivati lokalnu zajednicu te intenzivirati zajedničku saradnju transparentno i partnerski, naročito u segmentu jačanja svijesti o očuvanju okoliša, korištenja alternativnih goriva i, naravno, razvoja lokalne zajednice. Za 2019. smo pripremili mnoge projekte koje želimo realizirati u saradnji sa građanima, udruženjima i nadležnim vlastima. S obzirom da FCL ne radi od kraja decembra 2018. a zvanična mjerenja zagađenosti zraka u mjesecu januaru u samom Lukavcu i okolini pokazuju da je aerozagađenje na visokom nivou, jasno je kako emisije gasova iz naše fabrike nemaju negativan utjecaj na kvalitet vazduha, jer su strogo kontrolirane i u skladu sa svim propisima“, naglasio je Kumrić.