Vlada Japan podstiče ulaganja u BiH i region

0
892
Predstavnik Mitsubishi UFJ Shin Egishi u razgovoru sa direktorom FIPA-e Gordanom Milinićem

Ministarstvo ekonomije i industrije Japana po odluci Vlade Japana finansira studijski projekat istraživanja mogućnosti za ulaganje u regiji zapadnog Balkana za potrebe japanskih investitora, u okviru kojeg je predstavnik Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co Ltd iz Japana Shin Egishi posjetio Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi dobio detaljnije informacije o mogućnostima ulaganja u BiH.
Naime, Vlada Japana na čelu s premijerom Abeom pokrenula je inicijativu za uspostavljanje i širenje privredne suradnje s regijom zapadnog Balkana na način da se podrže japanske kompanije da ulažu u ovu regiju, što uključuje i BiH.
Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je Egishija o nadležnostima Agencija na polju promocije i privlačenja stranih investicija, radu na polju pronalaska investitora i pružanja podrške u realizaciji investicija u BiH, postojećih 8.000 kontakta potencijalnih investitora, 500 investicionih projekata i 300 lokacija za investiranje.
Pružene su informacije i o sektorima za ulaganje, statusu stranog investitora u BiH, te poticajima za strane ulagače.
Također je istaknuo da je u oktobru 2016. godine, FIPA i VTK BiH, u suradnji s Japanskom vanjsko-trgovinskom organizacijom (JETRO) iz Beča i Ambasadom Japana u BiH organizirale posjetu japanske poslovne delegacije Bosni i Hercegovini, koju su činili predstavnici 13 japanskih kompanija. Ostvareni su kontakti s lokalnim privrednicima, međutim do značajnije suradnje nije došlo.
Nakon što prikupe sve potrebne informacije o mogućnostima ulaganja na Balkanu u okviru spomenute studije, 15. februara 2019. u Tokiju će se održati seminar o mogućnostima ulaganja u BiH za 150 japanskih kompanija, na kojem će prisustvovati predstavnici Ambasade BiH, te predstavnik FIPA-e u Tokiju.
Očekuje se da će navedeno istraživanje dovesti do konkretizacije investicija neke od japanskih kompanija u BiH.