FAO: Globalna trgovina hranom se ubrzala, dostiže rekorde

FAO očekuje da će troškovi uvoza hrane u 2021. dostići najviši nivo svih vremena i premašiti 1,75 biliona američkih dolara, što je porast za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu

0
415
Globalno povećanje cijena hrane potaknuto je naglim skokom FAO indeksa cijena biljnog ulja

Globalna trgovina hranom se ubrzala i vjerovatno će dostići rekorde i u obimu i u vrijednosti, navodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u svom novom izvještaju .
Dok je globalna trgovina hranom pokazala otpornost na poremećaje tokom pandemije Covid-19, brzo rastuće cijene prehrambenih proizvoda i energije predstavljaju značajne izazove za siromašnije zemlje i potrošače, koji troše veliki dio svojih prihoda na ove osnovne potrepštine, navodi FAO u danas objavljenom Food Outlook-u.
FAO očekuje da će troškovi uvoza hrane u 2021. dostići najviši nivo svih vremena i premašiti 1,75 biliona američkih dolara, što predstavlja povećanje od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu i 12 posto više od ranijih predviđanja u junu 2021. Povećanje je vođeno višim nivoima cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje na međunarodnom nivou i trostruko povećanje troškova transporta.
Regije u razvoju čine 40 posto ukupnog iznosa, a očekuje se da će njihov ukupni iznos za uvoz hrane porasti za 20 posto u odnosu na 2020. Očekuje se još brži rast za zemlje s niskim dohotkom zbog manjka hrane i viših troškova zbog većeg obima uvoza hrane.
Regije u razvoju suočavaju se s naglim porastom cijena osnovnih namirnica kao što su žitarice, životinjske masti, biljna ulja i uljarice, dok visokovrijedne namirnice, kao što su voće i povrće, proizvodi od ribe i pića izazivaju najveći dio povećanja za razvijene regije.
Izgledi za svjetsku proizvodnju za glavne žitarice i dalje su snažni, s rekordnim žetvama koje se očekuju 2021. za kukuruz i pirinač, iako se predviđa da će korištenje žitarica za ljudsku ishranu i stočnu hranu rasti brže.
Predviđa se blagi pad svjetske trgovine šećerom zbog smanjene dostupnosti u ključnim zemljama izvoznicama i rasta cijena.
Svjetska proizvodnja mesa u 2021. godini trebala bi se povećati, prvenstveno izazvana brzim porastom proizvodnje u Kini, posebno svinjskog mesa.
Predviđa se da će globalna proizvodnja mlijeka u 2021. rasti, uz očekivana povećanja u svim glavnim proizvodnim regijama, predvođenim Azijom i Sjevernom Amerikom.
FAO predviđa da će proizvodnja ribarstva i akvakulture u 2021. godini porasti za 2,0 posto u odnosu na nivo iz 2020. godine, što signalizira da će nova tržišna dinamika koja je rezultat pandemije – koja je nanijela veliki danak ovom sektoru – izgleda dugo trajati.