FAO: Globalni račun za uvoz hrane porast će na skoro 2 biliona dolara zbog viših cijena

0
384
Međunarodne kotacije pirinča, pšenice, palminog ulja i svinjskog mesa padaju

Procenjuje se da će globalni iznos za uvoz hrane porasti na 1,94 biliona dolara u 2022. godini, što je više nego što se ranije očekivalo, navodi se u novom izveštaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Nova prognoza predstavljena u FAO Food Outlook označila bi najviši nivo ikad i rast od 10 posto u odnosu na rekordni nivo 2021. godine, iako se očekuje da će tempo rasta usporiti kao odgovor na veće svjetske cijene hrane i deprecijaciju valuta u odnosu na američki dolar. Ekonomski ugrožene grupe zemalja su više pogođene rastućim cijenama. Na primer, očekuje se da će ukupni račun za uvoz hrane za grupu zemalja sa niskim prihodima ostati gotovo nepromijenjen, iako se predviđa da će se smanjiti za 10% u obimu, ukazujući na rastuće pitanje pristupačnosti za ove zemlje.
“Ovo su alarmantni znaci iz perspektive bezbjednosti hrane, što ukazuje na to da je uvoznicima teško da finansiraju rastuće međunarodne troškove, potencijalno najavljujući kraj svoje otpornosti na veće međunarodne cijene,” navodi se u izvještaju FAO-ove Divizije za tržišta i trgovinu.
Izveštaj Food Outlook-a upozorava da će postojeće razlike vjerovatno postati izraženije, pri čemu zemlje sa visokim prihodima nastavljaju da uvoze cijeli spektar prehrambenih proizvoda, dok su regioni u razvoju sve više fokusirani na osnovnu hranu. U tom kontekstu, FAO pozdravlja odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda kao važan korak za ublažavanje tereta povećanja troškova uvoza hrane među zemljama sa nižim prihodima.
Food Outlook takođe procjenjuje globalne izdatke za uvozne poljoprivredne inpute, uključujući đubriva. Očekuje se da će globalni račun za uvoz porasti na 424 milijarde dolara u 2022. godini, što je za 48% više u odnosu na godinu ranije i čak 112% u odnosu na 2020. godinu.