FED zabranio svojim funkcionerima trgovanje kriptovalutama i obveznicama

0
675
Američki Fed nije podigao referentne kamatne stope

Američke Federalne rezerve (Fed) odobrile su amandman na uredbu kojom se visokim zvaničnicima zabranjuje da trguju akcijama, obveznicama i kriptovalutama.
Prema dopunjenoj uredbi, visoki zvaničnici FED-a (američke centralne banke) neće moći da kupuju, posjeduju ili prodaju individualne akcije, obveznice i druge državne hartije od vrijednosti, finansijske derivate, strane valute, sirovine, sektorske fondove i kriptovalute.
Prije amandmana, ova uredba, koja je najavljena u oktobru, nije tada obuhvatala kriptovalute. Prema saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu većina ograničenja će stupiti na snagu 1. maja, prenosi Tanjug.
Mada će se na početku ovaj propis primjenjivati samo na visoko osoblje FED, centralna banka je navela da očekuje da on na kraju obuhvati sve zaposlene.
Zabrana je uslijedila nakon prošlogodišnje javne polemike izazvane izvještajima da je nekoliko zvaničnika centralne banke trgovalo akcijama i berzanskim fondovima uoči donošenja FED mjera za održavanje ekonomije tokom krize koronavirusa.
Uredba ima za cilj da učvrsti povjerenje javnosti u nepristrasnost i integritet rada sprečavajući čak i mogućnost pojave bilo kakvog sukoba interesa.
Shodno ovoj zabrani, zvaničnici koji trenutno imaju ulaganja na berzi imaće godinu dana da izađu iz tih investicija. Funkcioneri koji namjeravaju da ulože u neku imovinu na berzi moraće o tome da obavijeste FOMC čak 45 dana unaprijed i da ne otuđuju tu imovinu u narednih najmanje godinu dana.
Kongres, takođe, priprema zasebno mjeru kojom će se članovima zakonodavne vlasti zabraniti posjedovanje individualnih akcija, ali zvanično ta regulativa još uvijek nije objavljena.