FAO indeks cijena hrane porastao u maju treći mjesec zaredom

FAO indeks cijena hrane kojima se trguje na globalnom nivou u maju je u prosjeku iznosio 120,4 poena, što je za 0,9 posto više u odnosu na revidirani aprilski nivo

0
208
FAO objavio i prve globalne prognoze žitarica za 2024/25. godinu

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda porasla je treći mjesec zaredom u maju, jer su veće cijene žitarica i mliječnih proizvoda nadmašile pad kvota za šećer i biljna ulja, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena seta prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u maju je u prosjeku iznosio 120,4 poena, što je za 0,9 posto više u odnosu na revidirani aprilski nivo, dok je ostao pad od 3,4 posto u odnosu na nivo od prije godinu dana i 24,9 posto ispod vrhunca iz marta 2022. godine.
FAO indeks cijena žitarica porastao je za 6,3% u odnosu na april, podstaknut rastom globalnih cijena izvoza pšenice, što odražava rastuću zabrinutost zbog nepovoljnih uslova usjeva koji smanjuju prinose za žetvu 2024. godine u glavnim proizvodnim područjima, uključujući dijelove Sjeverne Amerike, Evrope i regiona Crnog mora.
Izvozne cijene kukuruza takođe su porasle u maju, podstaknute zabrinutošću za proizvodnju u Argentini, zbog bolesti spiroplazme (poznate i kao bolest kaskadera kukuruza) i Brazila, zbog nepovoljnog vremena, kao i efekata prelijevanja sa tržišta pšenice i ograničene prodajne aktivnosti u Ukrajini. FAO indeks cijena pirinča porastao je u maju za 1,3 posto.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1,8% u odnosu na april, podstaknut povećanom potražnjom sektora maloprodaje i prehrambenih usluga uoči ljetnjih odmora, kao i očekivanjima tržišta da bi proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi mogla da padne ispod istorijskog nivoa.
FAO indeks cijena šećera u međuvremenu je opao za 7,5% u odnosu na april, uglavnom podstaknut pritiskom od dobrog početka nove sezone žetve u Brazilu.
FAO indeks cijena biljnog ulja opao je za 2,4% u odnosu na april. Niže kotacije palminog ulja zbog sezonskog povećanja proizvodnje i stalne slabe globalne potražnje više nego nadoknađuju veće cijene sojinog ulja, zbog sve veće potražnje iz sektora biogoriva, te čvršćih cijena uljane repice i suncokretovih ulja zbog uglavnom smanjenja izvozne dostupnosti u regiji Crnog mora.
FAO indeks cijena mesa blago je opao za 0,2%, jer su međunarodne cijene mesa peradi i goveđeg mesa pale, dok su porasle cijene svinjskog i goveđeg mesa.

Prva globalna prognoza žitarica za sezonu 2024/25.

FAO je takođe objavio svoju prvu prognozu za sezonu 2024/25 (juli/juni), predviđajući da će svjetska proizvodnja žitarica iznositi ukupno 2.846 miliona tona, praktično u rangu sa rekordnom proizvodnjom ostvarenom 2023/24. Predviđa se da će globalna proizvodnja kukuruza i pšenice pasti, dok se predviđa da će se proizvodnja ječma, pirinča i sirka povećati, navodi se u novom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica.
Međutim, nedavni nepovoljni vremenski uslovi u regionu Crnog mora vjerovatno će rezultirati smanjenjem svjetske proizvodnje pšenice, što se još ne odražava u prognozi.
Očekuje se da će ukupna iskorišćenost žitarica u svijetu u 2024/25. godini porasti za 0,5% na novi rekord od 2.851 miliona tona, predvođen povećanom potrošnjom hrane, posebno pirinča.
FAO predviđa pad svjetske trgovine žitaricama za 1,3% u odnosu na prethodnu godinu na 481 milion tona, predvođenih nižim trgovinskim izgledima za kukuruz. Očekuje se da će međunarodna trgovina pirinčem snažno rasti.
Naredno izdanje Food Outlook-a biće objavljeno 13. juna 2024. godine.