FAO: Koronavirus uticao na smanjenje cijena hrane u svijetu

0
1170
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Cijene hrane u svijetu pale su u februaru prvi put nakon četiri mjeseca zbog naglog pada izvoznih cijena biljnih ulja, dijelom potaknutih strahom da će epidemija koronavirusa (COVID-19) usporiti globalnu potražnju, navode iz Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se često trguje, u februaru je prosječno iznosio 180,5 bodova, što je 1,0 posto manje nego prethodnog mjeseca, ali ipak 8,1 posto više u odnosu na godinu ranije.
FAO indeks biljnih ulja opao je 10,3 posto od januara, pri čemu su međunarodne cijene palminog ulja pale još više zbog veće proizvodnje nego što se očekivalo u Maleziji, privremenog pada uvozne potražnje u Indiji i zabrinutosti zbog širenja koronavirusa.
FAO indeks cijena žitarica smanjio se u februaru 0,9 posto. Cijene pšenice bile su niže, što odražava dobro opskrbljeno tržište, dok su cijene kukuruza posustale kako je potražnja iz sektora stočne hrane umanjena usred očekivanja slabljenja globalne ekonomije. Suprotno tome, cijene riže u svijetu porasle su, podstaknute snažnom potražnjom kupaca iz daleke i istočne Afrike.
FAO indeks cijena mesa smanjen je za 2,0 posto iz januara, pod utjecajem smanjenog uvoza iz Kine, pod utjecajem kašnjenja u pretovaru tereta u lukama. Sušenje uzrokovano sušom na Novom Zelandu dodatno je uticalo na cijene ovčjeg mesa, dok je na cijene peradarskog mesa uticao manji uvoz iz Azije.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 4,6 posto, usljed povećanih cijena sira, dijelom povezanim sa smanjenom proizvodnjom mlijeka u Australiji. Suprotno tome, mlijeko u prahu, usporilo je kupovinu u Kini, najvećem svjetskom uvozniku mlijeka u prahu.
FAO indeks cijena šećera porastao je 4,5 posto uslijed izgleda smanjenja proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, u kombinaciji sa snažnom svjetskom potražnjom za uvozom.

Porasle procjene svjetske proizvodnje žitarica

FAO je također izdao novi podnesak o ponudi i potražnji žitarica, povećavši svoje procjene za svjetsku proizvodnju žitarica za 2019. godinu na 2.719 miliona tona zbog većih količina kukuruza u zapadnoj Africi i Ukrajini.
Procjenjuje se da će svjetska potrošnja žitarica u ciklusu 2019. i 2020. dostići rekordan nivo od 2.721 miliona tona, potaknuta višom hranom, stočnom hranom i industrijskom potrošnjom.
FAO je podigao svoju prognozu za svjetske zalihe žitarica na kraju sezone 2020. na gotovo 866 miliona tona, što je rezultiralo da globalni omjer zaliha i upotrebe žitarica ostane na nivou od 30,9 posto.
FAO također predviđa da će svjetska trgovina žitaricama porasti za 2,3 posto, na 420 miliona tona u 2019/20. godini.