FAO: Cijene hrane u svijetu porasle u oktobru za 1,7%

0
1202
FAO indeks cijena hrane sada je samo 0,3 posto veći nego godinu dana ranije

Cijene hrane u svijetu porasle su u oktobru prvi put nakon pet mjeseci, nakon što značajno povećane cijene šećera i žitarica na međunarodnom tržištu, navodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Indeks cijena FAO u oktobru je iznosio 172,7 bodova, odnosno 1,7% više nego prethodnog mjeseca i 6% više u odnosu na oktobar 2018. godine.
FAO indeks cijena žitarica porastao je za 4,2% tokom oktobra, jer su izvozne cijene pšenice i kukuruza naglo porasle uslijed smanjenih izgleda za usjev u nekoliko glavnih zemalja proizvođača i snažne trgovinske aktivnosti. Suprotno tome, cijene riže su pale zbog smanjene potražnje te izgledima obilne žetve.
FAO indeks cijena šećera porastao je u oktobru za 5,8% uslijed očekivanja znatno oštrijih isporuka u prethodnoj godini, uglavnom zbog očekivanog velikog smanjenja proizvodnje šećera u Indiji i na Tajlandu, najvećem svjetskom proizvođaču šećera i najvećem izvozniku šećera.
Indeks cijena biljnog ulja FAO takođe je porastao, povećavajući se za 0,5% i dostigao svoj najviši nivo u više od godinu dana.
FAO indeks cijena mesa porastao je 0,9%, potaknut većom uvoznom potražnjom za goveđim i ovčjim mesom, posebno iz Kine. Cijene svinjskog mesa umjereno su porasle, dok se meso peradi smanjilo uslijed povećanog izvoza.
FAO indeks mliječnih cijena smanjen je u oktobru za 0,7% zbog znatno nižih cijena sira.

Niža prognoza proizvodnje žitarica

FAO je također snizio prognozu za globalnu proizvodnju žitarica ove godine. Ipak, očekuje se da bi svjetska proizvodnja žitarica iz godine u godinu trebala porasti za 1,8% u odnosu na 2018. godinu.
Naime, očekuje se da će se svjetska proizvodnja grubog zrna u 2019. povećati za 1,2%, na 1.425 miliona tona, dok se očekuje da će pšenica porasti za 4,5%, na rekordnih 765 miliona tona. Prognoza za globalnu proizvodnju riže dosegnuta je na 513,4 miliona tona, što je nešto ispod prošlogodišnjeg nivoa.
Gledajući do 2020. godine, nedostatak padavina može spriječiti sjetvu usjeva, uključujući pšenicu u Evropskoj uniji i kukuruz u Južnoj Americi. Prognoza vremena općenito je povoljna za zasad usjeva u Ruskoj Federaciji i Južnoj Africi.
Procjenjuje se da će svjetska iskorištenost žitarica u 2019./20. biti 2.709 miliona tona, što je rekordno visoko, dok se svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2020. procjenjuju na 849,5 miliona tona, što je 1,5% više od početnog nivoa.
FAO predviđa da će se globalni omjer zaliha i upotrebe žitarica smanjiti na 30,4%. Očekuje se da će zalihe pšenice rasti, dok će kukuruz i riceto opadati. Takođe, očekuje se da će svjetska trgovina žitaricama porasti 0,7%, na 415 miliona tona.