Aviokompanija Swiss ukida letove za Zagreb i Sarajevo

0
1408
Aviokompanija Swiss International ukida sezonske, ljetne letove za Sarajevo

Aviokompanija Swiss International ukida sezonske, ljetne letove za Zagreb i Sarajevo.
“Kao dio ovih nastojanja da optimiziramo našu mrežu ruta u cjelini, odlučili smo prekinuti uslugu Sarajevu i Zagrebu već od ljetnog rasporeda 2020. godine”, navedeno je u izjavi Swiss-a za portal Ex-Yu Aviation.
Švicarci su tokom prošle ljetne sezone imali tri sedmična leta za Zagreb, a dvije sedmične linije za Sarajevo. Aviokompanija Swiss održat će svoju prisutnost na hrvatskom tržištu nastavkom sezonskog jednodnevnog leta između Ženeve i Pule od 20. juna 2020. Nadalje, Swiss će nastaviti kodiranje na dvije dnevne usluge Croatia Airlinesa između Zagreba i najvećeg grada Švicarske. S druge strane, Švicarci više neće saobraćati na liniji za BiH i Sarajevo više neće biti povezano sa Cirihom. Kao odgovor, Lufthansa, čija je matična kompanija vlasnik švicarskog nacionalnog avioprevoznika, zakazala je drugi dnevni let između Minhena i Sarajeva, počevši od sljedeće ljetne sezone.
Aviokompanija Swiss uvela je letove iz Zuricha do Zagreba i Sarajeva u ljeto 2015. godine tokom cijele godine, međutim ti letovi su smanjeni na sezonske operacije sljedeće godine.
Kompanija Swiss je nedavno za Ex-Yu Aviation News navela da bivša Jugoslavija ostaje važno tržište za kompaniju jer u toj zemlji živi velika zajednica sa balkanskog područja. Međutim, kompanija je dodala da poduzima kontinuirani proces u kojem redovno procjenjuje i preispituje svoj odredišni portfelj na osnovu odgovarajućih tržišnih uvjeta i njihovog potencijala.