FAO: Svjetske cijene hrane u julu pale za 8,6 posto

0
49
Kretanje FAO Indeks cijena hrane u nominalnom i realnom iznosu

Benchmark za globalne cijene hrane značajno je opao u julu, a visoke cijene žitarica i povrtnog ulja zabilježile su dvocifreni procentni pad, izvijestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO Indeks cijena hrane u julu je u prosjeku imao 140,9 poena, što je za 8,6 posto manje u odnosu na juni, što je četvrti uzastopni mjesečni pad. Indeks, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama korpe roba s hranom kojima se obično trguje, ipak je ostao za 13,1 posto veći nego u julu 2021.
“Pad cijena hrane je dobrodošao, posebno kada se vidi sa gledišta pristupa hrani. Međutim, mnoge nesigurnosti ostaju, uključujući visoke cijene đubriva koje mogu uticati na buduće izglede za proizvodnju i živote poljoprivrednika, sumorne globalne ekonomske izglede, i kretanja valuta”, izjavio je glavni ekonomist FAO Maximo Torero.
Indeks cijena povrtnog ulja FAO u julu je pao za 19,2 postoa pale su i međunarodne kvote za sve vrste ulja.
FAO Indeks cijena žitarica pao je za 11,5 posto, dok je ostao 16,6 posto iznad svoje vrijednosti iz jula 2021. godine. Tome je značajno pomogao dogovor postignut između Ukrajine i Rusije o izvoza iz ključnih crnomorskih luka.
FAO Indeks cijena šećera pao je za 3,8 posto. Naznake većeg izvoza kao i pogodan izgledi za proizvodnju u Indiji doprinijele su padu svjetskih cijena šećera.
FAO Indeks mlječanih cijena se snizio za 2,5 posto, ali je ipak u prosjeku bio 25,4 posto iznad svoje vrijednosti iz jula 2021. godine. Cijene mlijeka u prahu i maslacu su opale, dok su one od sira ostale stabilne, zbog veće potražnje u evropskim turističkim destinacijama.
Indeks cijena mesa FAO u julu je pao za 0,5 posto u odnosu na juni zbog slabljenja uvozne potražnje za mesom goveda, ovaca i svinja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here