Prodaja pametnih telefona u Evropi pale 11% u drugom kvartalu

0
416
Samsung je ostao lider na evropskom tržištu pametnih telefona

Evropsko tržište pametnih telefona u drugom tromjesečju 2022. godine (Q2 2022) palo je za 11% na godišnjem nivou, navodi Counterpoint Research u svom novom Market Monitor service.
U drugom kvartalu ove godine ostvarena je najmanja prodaja pametnih telefona od početka pandemije Covid-19. Pogoršana ekonomska klima i geopolitička neizvjesnost onemogućuju oporavak Evrope i svijeta od krize koju je izazvala pandemija i nestašice poluvodiča.
Samsung je ostao lider na evropskom tržištu pametnih telefona te je povećao isporuke i tržišni udio. No, drugi kvartal ove godine bilo je i tromjesečje s najnižim Samsungovim isporukama pametnih telefona u Evropi u zadnjih deset godina. Uzrok smanjenju isporuka su i prekidi rada Samsungovih tvornica u Vijetnamu zbog pandemije. U usporedbi s prvim tromjesečjem u drugom kvartalu 2022. Samsungove isporuke pametnih telefona u Evropu smanjene su za skoro četvrtinu zbog odluke južnokorejske kompanije da se povuče s tržišta u Rusiji.
Kao i Samsung i Apple je također povećao isporuke i tržišni udio u Evropi u drugom kvartalu 2022. na godišnjem nivou uglavnom zahvaljujući isporukama svog iPhonea SE koji podržava 5G. I Apple je smanjio svoje isporuke u Evropi u drugom kvartalu u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, opet zbog prekida isporuka u Rusiju.
Xiaomi je iskoristio povlačenje s ruskog tržišta Samsunga i Applea te značajno povećao svoje isporuke u istočnoj Evropi. I OPPO se suočavao s problemima u opskrbi i proizvodnji u Kini , dok je Realme nastavio svoj dvocifreni rast isporuka u Evropi, premda taj rast postupno usporava.
Analitičari Counterpoint Research ne očekuju oporavak tržišta pametnih telefona u Evropi ove godine jer su mnoge zemlje blizu recesije, prenosi Mreža.bug.hr.