FAO: Velika ponuda oborila cijene hrane u septembru

0
3663
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Cijene hrane u svijetu pale su prošlog mjeseca zbog velike ponude ključnih prehrambenih proizvoda, saopćila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).
FAO-v indeks korpe osnovnih prehrambenih proizvoda oslabio je u septembru za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, na prosječna 165,4 boda, dok je u odnosu na prošlogodišnji septembar ta vrijednost manja za 7,4 posto.
Kako navodi FAO, najviše su u septembru pale cijene žitarica, za 2,8 posto u odnosu na august, usljed pada izvoznih cijena kukuruza nakon obilnog uroda u SAD-u.
U septembru u odnosu na mjesec ranije, pojeftinili su i mlijeko i mliječni proizvodi za 2,4 posto, dok su biljna ulja pojeftinila za 2,3 posto.
Prema navodima FAO, u septembru je poskupio samo šećer, za 2,6 posto u odnosu na august, zbog naznaka da je suša smanjila urod šećerne trske u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču i izvozniku.
U odvojenom izvještaju FAO je za tri miliona tona podigao procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na 2,591 milijardu tona. Očekuje se da će slabije padavine u Australiji i Kanadi smanjiti urod pšenice, što bi trebala nadoknaditi veća proizvodnja u Alžiru i Rusiji.
Globalna potrošnja žitarica u sezoni 2018/2019. trebala bi porasti na 2,647 milijardi tona, što je 1,1 posto više no što je FAO prognozirao u septembru.