Mastercard istraživanje: Osam od deset Evropljana kupuje mobitelom

0
1152
Smartshopping je u porastu: Komfor i brzina su glavni razlozi za kupovinu telefonom

U Evropi, mobilni telefoni su već uobičajeno sredstvo plaćanja: čak 80% Evropljana koristi svoje mobilne telefone za plaćanje, a 41% ih koristi i češće ili čak svakodnevno.
Ovo su rezultati pan-evropskog istraživanja u kome je učestvovalo preko 18.000 ispitanika. Istraživanje je organizovala kompanija Mastercard a sprovela ga je kompanija za istraživanje tržišta Innofact.
Značajan je broj čestih korisnika mobilne kupovine u Evropi: u Velikoj Britaniji i Njemačkoj gotovo polovina ispitanika kupuje mobilnim telefonom jednom nedjeljno ili češće (47%), dok je u Evropi taj procenat 39%. Uopšteno govoreći, mobilna kupovina čini četvrtinu ukupne trgovine (24%), prema podacima dobijenim od 18.000 ispitanika.
Gotovo tri četvrtine (72%) ispitanika planira da koristi svoje mobilne telefone pri prazničnoj kupovini. Većina voli da poklone kupuje od kuće sa sofe (82%) ili iz kreveta (25%). Međutim, ljudi takođe koriste prednosti mobilnih plaćanja kao što su brzina i jednostavnost korišćenja i koriste pauze tokom dana da obave brzi božićni šoping: značajan broj poklona se kupi dok korisnik čeka na javni prevoz (19%), dok je na poslu (18%), ili tokom pauze za ručak (9%).
Kada su ispitanici birali svoja tri najdraža termina za prazničnu kupovinu, većina Evropljana je navela radne dane, a ne vikende. Najpopularnije vrijeme (49%) je veče tokom radnog dana (17-21 h). Ipak, veliki broj božićnih poklona se kupuje radnim danima od 12-17 h (42%) i od 9-12 h (31%).
Evropljani ističu različite razloge zašto vole da kupuju telefonima: najčešće su to brzina (44%), kupovina samo jednim klikom (33%), jednostavnija navigacija (30%) i veća sigurnost (14%). Ispitanici u Britaniji (22%), Irskoj (21%), Španiji i Francuskoj (20%) smatraju veću sigurnost ključnim razlogom za kupovinu telefonom, dok ispitanici u Poljskoj (63%), Njemačkoj (59%) i Švicarskoj (56%) najviše vrednuju brzinu.
Više od pola Evropljana (54%) već su kupovali odjeću putem mobilnih uređaja, a u Njemačkoj je ta brojka čak 68%. Elektronski uređaji su na drugom mjestu sa 40%. Kod nekih stavki kao što je karte za javni prevoz, postoje velike razlike među tržištima: gotovo polovina Švicaraca kupuje karte za javni prevoz telefonom (48%), a u Rusiji tek 17%. Što se tiče parkinga, 44% Šveđana ga plaća mobilni telefonom, dok je taj broj u Njemačkoj samo 12%.
S obzirom na obim i raznolikost opcija za mobilni šoping, ne treba da čudi podatak da je 75% Evropljana koristilo mobilne aplikacije za kupovinu u prethodnih 12 meseci. Većina njih (64%) koristi od dvije do pet aplikacija, a 20% čak šest ili više.