FAO: Cijene hrane u svijetu pale na najniži nivo od maja 2016.

0
1140
Na smanjenje globalnih cijena značajno su uticale niske cijene biljnih ulja

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO) saopćila je da su u novembru ove godine cijene hrane u svijetu ponovo pale, na rekordni nivo u 2,5 godine. Na smanjenje globalnih cijena značajno su uticale niske cijene biljnih ulja, navodi se u izvještaju FAO.
Indeks korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u novembru za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 160,8 bodova, što je najniži nivo od maja 2016. godine, dok je u odnosu na novembar lani manji za 8,5 posto.
Najviše su u novembru ove godine pale cijene biljnih ulja, za 5,7 posto u odnosu na oktobar, na što su uticale velike zalihe palminog ulja i velike opskrbe sojinim i suncokretovim uljem.
U novembru su osjetno pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, šesti mjesec zaredom, i to za 3,3 posto na mjesečnom nivou.
Zbog velike ponude pšenice i pojačanu konkurenciju u izvozu kukuruza u novembru su manjene i cijene žitarica, za 1,1 posto u odnosu na oktobar.
Prema FAO-u, u novembru je neznatno pojeftinilo i meso, dok je značajnije poskupio šećer, za 4,4 posto u odnosu na oktobar, zbog očekivanog značajnog smanjenja proizvodnje u Brazilu.
FAO je u odvojenom izvještaju snizio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u ovoj godini na 2,59 milijardi tona, što bi bilo oko 2,4 posto ispod prošlogodišnjeg rekordnnog nivoa.
Globalna potražnja za žitaricama u sezoni 2018/2019. trebala bi porasti za 1,3 posto, na blizu 2,65 milijardi tona, potaknuta snažnijom potrošnjom za potrebe proizvodnje stočne hrane i u industriji, procjena je FAO.