Farmeri sa područja Kupresa pokreću proizvodnju zahvaljujući podršci EU

0
690
Farmerima na Kupresu podijeljeno 29 steonih junica i veća količina farmerske opreme

Kako bi pokrenuli svoju vlastitu proizvodnju, farmerima je danas na Kupresu podijeljeno 29 steonih junica i veća količina farmerske opreme. Oprema je dodijeljena u sklopu projekta ‘Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima’ koji finansira Evropska unija u vrijednosti od 240.000 eura.
Mijo Vila, jedan od farmera čiji je rad potpomognut kroz ovaj projekat, naglasio je značaj podrške za farmere u Kupresu koji je dominantno poljoprivredni i stočarski kraj i koji je u Bosni i Hercegovni ali i šire, prepoznat po proizvodnji Kupreškog sira. Dodao je i to, da su pored mnogobrojnih aktivnosti u sklopu projekta, održane i obuke za lokalne farmere, koji su imali priliku saznati više o novim tehnikama proizvodnje mlijeka.
Kroz projekat je podržano dvadeset farmera sa područja Kupresa, koji su pored junica, dobili i poljoprivrednu i farmersku opremu, kao što su muzilice, freze, te prikolice za traktor.
Načelnik Kupresa, Milan Raštegorac izrazio je svoju zahvalnost i istakao veliki značaj i potrebu podrške farmerima u Kupresu. Raštegorac dodaje i da su kroz ovaj projekat osigurana nova radna mjesta i održivi prihod za 30 porodica u ovoj općini.
Andrea Vera, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH naglasio je kako će projekt generirati nova radna mjesta i poboljšati životni standard stanovnika na ovom području, ali i pridonijeti strateškom razvoju tržišta rada u BiH.
EU projekat ‘Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima’ se provodi od 2016. godine i do sada je ukupno podržano oko 30 nezaposlenih osoba sa područja Kupresa. Oko 20 nezaposlenih najugroženijih porodica su dobile poticaj za uzgoj stoke, čime će postati samozaposleni, a od oko 30 osoba su kroz obuku za sticanje novih vještina, 10 će dobiti novo zaposlenje.
Općina u kojoj je više od 35 hektara pokriveno poljoprivrednim zemljištem i i pašnjacima, i koja je u svom razvojnom planu fokusirana na razvoj prehrambene industrije i preradu mesnih i mliječnih proizvoda, svaka pomoć je dobro došla-stava su i općinske vlasti ali i poljoprivrednici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here