FBiH: Počela isplata aprilskih penzija, uvećanih za 3,5 posto

0
990
Potrebna sredstva za isplatu majskih penzija u FBiH iznose oko 208 miliona KM

Upravni odbor Federalnog zavoda za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO/MIO) na sjednici održanoj u aprilu donio je odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO/MIO. Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine.
Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.
Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.
Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, koja će početi danas (6. maj), dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.
Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM.