VW razvija baterije koje će trajati cijeli životni vijek električnog automobila

0
970
Volkswagen radi na razvoju dugovječnih baterija u električnim vozilima (Foto: VW)

Frank Blome je jedan od vodećih ljudi grupe Volkswagen kada je riječ o razvoju baterija za električna vozila, a u svom posljednjim intervjuu je izjavio da će VW-ove baterije trajati cijeli životni vijek električnog automobila u koji će se ugrađivati.
Također, dodao je i kako je VW-ov cilj da baterije u vozilima temeljenim na MEB-u nakon 8 godina korištenja, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara i dalje mogu svojim korisnicima ponuditi minimalno 70% kapaciteta.
Blome je rekao i da su vozila temeljena na platformi MEB ustvari automobili napravljeni oko baterija te da im to omogućuje postizanje autonomije od oko 550 km i to po pristupačnim cijenama. Rekao je i da će baterije biti dugovječnije ako se pune normalnom brzinom, a ne putem brzih punjača. Također, rekao i je i da će na vijek trajanja povoljnije utjecati ako se baterije pune do otprilike 80% kapaciteta, a ne do 100%. Dodao je i da je 80% kapaciteta u većini slučajeva dovoljno.
Blome je dodao i da se nastavak razvoja litij-ionskih baterija neće nastaviti tempom iz posljednjih nekoliko godina, no da se i dalje mogu očekivati značajna unaprjeđenja, prenosi Autonet.hr.
Sljedeći veliki iskorak Blome vidi u baterijama s krutim elektrolitom na čijem se razvoju unutar Grupe VW intenzivno radi. Ove baterije bi se u širokoj primjeni na tržištu trebale pojaviti između 2025. i 2030. Donijet će veći kapacitet, a time i veću autonomiju. Također, bit će kompaktnijih dimenzija lakše, jeftinije i bit će ih moguće brže puniti.