Koronavirus zaustavio proizvodnju 1,2 miliona vozila u Evropi

0
784
Zatvaranje fabrika u autoindustriji zbog pandemije ugrozilo je 1,1 milion radnih mjesta

Suočeni s najvećom krizom u istoriji autoindustrije i privremenim zatvaranjem tvornica zbog pandemije koronavirusa, evropski proizvođači automobila kroz svoje udruženje tražit će pomoć od Evropske unije u ponovnom pokretanju proizvodnje i oporavku cijelog sektora.
Diljem EU postoji 229 tvornica za proizvodnju dijelova i sklapanje automobila, u kojima je radilo 2,6 miliona radnika. Gotovo sve ove tvornice privremeno su zatvorene, potražnja za automobilima je drastično pala, a zaposlenici se, osim neizvjesnosti posla, moraju nositi i s uvjetima karantina u mnogim zemljama. Za sada je Covid-19 kriza direktno dotakla 1,1 milion radnika u autoindustriji i privremeno zaustavila proizvodnju 1,2 miliona vozila.
Osim toga, ukupno 13,8 miliona ljudi i njihovih radnih mjesta u EU ovisi (ind)direktno o autoindustriji pa se aktuelna situacija može opisati samo kao najveća kriza automobilske industrije u istoriji. Stav je ovo Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), koje ima zadatak koordinirati akcije proizvođača i njihovih dobavljača unutar EU.
Direktor ove organizacije, Eric-Mark Huitema, objavio je kako je unatoč krizi mnogo proizvođača svoje resurse stavilo na raspolaganje i počelo proizvoditi neophodnu medicinsku opremu. Istodobno ACEA već radi na planovima za ponovno pokretanje i oporavak cijelog lanca proizvodnje, čim to uvjeti dozvole, prenosi Autonet.hr.
Od Evropske komisije već su zatražili odgode pojedinih rokova za konsultacije i donošenje nove regulative, a javno su pozvali institucije EU da pripreme paket mjera za pomoć autoindustriji u oporavku.