FBiH – MMF: Regulisati parafiskalne namete i raspodjelu javnih prihoda

0
525
Federalni premijer Fadil Novalić razgovarao sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Martinom Petrijem.
Razgovarali su o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, reformskim prioritetima, posebno o fiskalnim zakonima, ali i o zdravstvu, privrednim prilikama i potrebi njihove stabilizacije kroz unaprjeđenje uslova za privlačenje investicija, te o najboljim načinima buduće saradnje.
Federalni premijer je kazao da su dosadašnji odnosi s MMF-om bili od koristi i u tehničkom i u finansijskom smislu.
Martin Petri je istakao da je, sve u svemu, ekonomska situacija prilično dobra, ali da postoje izvjesni fiskalni prostori i da bi bilo značajno iskoristiti ih na kvalitetan način. Naglasio je veoma bitnim stimuslisati javne investicije, a kad je riječ o zdravstvu bilo bi dobro osmisliti mjere koje će voditi ka konsolidaciji ovog sektora.
Petri je kazao i da je veoma bitno što skorije usavajanje novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.
Pomoć MMF-a u tehničkom smislu i ubuduće bi dobro došla Federaciji BiH i u oblastima regulisanja parafiskalnih nameta i raspodjele javnih prihoda, a Petri je rekao da je to prostor gdje MMF svakako može pomoći.
Premijer Novalić je pojasnio da su prioriteti za budućnost jasno definisini kroz Socioekonomske reforme u BiH za period 2019.-2022. godina, a koje čine zdravstvo, ekonomski rast, javna preduzeća i pitanje mladih.
Sagovornici su se složili da politička neizvjesnost u BiH nikako ne doprinosi rastu njene ekonomije i razvoju privrede.
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.