FBiH: Potpisan ugovor koji regulira prava za 4.000 radnika u telekomima

0
833
Potpisan granski kolektivni ugovor u sektoru telekomunikacija u FBiH

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić potpisali su danas u Mostaru Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti telekomunikacija kojim su regulirana prava za oko 4.000 radnika u BH Telecomu i HT-u Mostar.
Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Sindikata HT Mostar Saša Živković, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Ministar Lasić istaknuo je kako potpisani kolektivni ugovor ne podrazumijeva rast troškova, kao i da je usklađen sa Zakonom o radu Federacije BiH, te da su njime regulirana prava radnika u poduzećima BH Telecom i HT Mostar za iduće dvije godine. On je dodao kako je otkazni rok u slučaju privatizacije ili restrukturiranja harmoniziran s drugim javnim poduzećima, te da je mogućnost davanja posebne otpremnine u skladu sa Zakonom o radu, značajno limitirana.
Lasić je ocijenio kako će implementacija ovog kolektivnog ugovora, zajedno s restriktivnom politikom novog zapošljavanja, voditi višemilijunskim uštedama što će omogućiti daljnju stabilizaciju i poslovanje oba javna preduzeća.
Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić istaknuo je da su zadovoljni što su zaključili ovaj kolektivni ugovor, iako je došlo do kompromisnog umanjenja određenih prava. Naveo je kako je riječ o značajnim umanjenjima koja su uzrokovana promjenom zakonskih rješenja, odnosno nametanjem oporezivanja toplog obroka i regresa.
Ustvrdio je kako je najveći problem bio definiranje tehnološkog viška i prava radnika u slučaju tehnološkog viška, a što su uspjeli kompromisno riješiti i dogovoriti s predstavnicima Vlade FBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here