Ojačati ekonomsku saradnju Španije i BiH: Trgovinska razmjena samo 170 miliona eura

0
683
Španski ambasador Giménez i ministar Šarović: Ojačati ekonomsku saradnju Španije i BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je danas  novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza. Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje sa Španijom, posebno sa aspekta spoljnotrgovinske razmjene i povećanja investicija.
“Obim trgovinske razmjene sa Španijom trenutno iznosi 170 miliona eura,  a sa Italijom naprimjer oko 1 milijardu eura, što jasno ukazuje da se ekonomska saradnja sa Španijom može i mora značajnije intenzivirati. Posebno važno je preduzimanje koraka na većem prilivu španskog kapitala“, istakao je ministar Šarović, naglašavajući da su španske kompanije, kao što je Zara, u BiH prisutne ali ne u dovoljnoj mjeri.
U tom smislu, sagovornici su se usaglasili da će u narednom periodu biti razmotreni konkretni potezi na jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje, a poseban interes iskazan je za ulaganja u energetski sektor.
“Španska ekonomija je uglavnom orijentisana na velike projekte  ali se sve više okreće ka manjim tržištima i manjim projektima, gdje svakako vidimo šanse Bosne i Hercegovine“, istakao je španski ambasador.
Gomez je pozdravio napore koje ministar Šarović preduzima na prijemu u članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ocjenjujući da će to dodatno osnažiti spoljnotrgovnsku saradnju dvije zemlje i otvoriti nove puteve za značajnije razvojne investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here