FBiH: Zakon o zabrani pušenja prošao u Zastupničkom domu, na potezu Dom naroda

0
398
Predloženi zakon zabranjuje konzumiranja duhana u javnim zatvorenim objektima i javnom prijevozu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je nakon burne rasprave usvojio zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.
Da bi ovaj zakon stupio na snagu neophodno je njegovo usvajanje i u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Tokom rasprave istaknuto je i da će zabrana pušenja u zatvorenim javnim objektima biti od velike koristi u zaštiti zdravlje građana, ali i korak više na putu BiH ka članstvu u EU.
Predloženi zakon predviđa njegovu implementaciju u roku od 18 mjeseci (od dana stupanja zakona na snagu) i u tom periodu neće biti kažnjavanja.
Ovaj zakon je izazvao veliku polemniku u javnosti, kao i ogorčenost ugostitelja koji smatraju da će im se ovim zakonom zadati veliki udarac na poslovanje.
Predloženim zakonom, vlasnici ugostiteljskih objekata bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak ‘zabranjeno pušenje’, a u objektu ne smiju biti izložene pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.
Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.
Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.
Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda.
Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.