FCA i PSA neće žrtvovati nijedan brend nakon spajanja

0
692
Pojedini brendovi FCA i PSA za sada neće biti ugašeni nakon spajanja ova dva automobilska giganta

Udruživanje dva automobilska giganta pokrenulo je mnoga pitanja, a jedno od najčešćih je – koji su brendovi u opasnosti da budu ukinuti?
Fanovi pojedinih automobilskih marki za koje se pretpostavljalo da mogu da budu ugašene nakon spajanja, mogu da odahnu – barem za sada. Prema riječima Karlosa Tavaresa, koji će biti izvršni direktor nove automobilske grupacije, najveća nematerijalna imovina auto kompanija FCA i PSA su njihovi brendovi.
“Brendovi sa sobom nose strast, istoriju i emocije. To je razlog zbog kojeg smatramo da će opstati u matičnim zemljama: italijanski brendovi će ostati u Italiji, francuski u Francuskoj, američki u Sjedinjenim Državama, a njemački brendovi u Njemačkoj”, rekao je Tavares.
FCA i PSA su to potvrdili navodeći da će novostvoreni poslovni subjekat imati ‘široku gamu etabliranih i ikoničnih brendova koji će ponuditi najbolje proizvode u klasi i koji pokrivaju ključne segmente tržišta vozila’.
Dva proizvođača dodali su da imaju kompletan portfolio marki, od putničkih automobila do komercijalnih vozila. Iako se FCA u velikoj mjeri oslanja na Sjedinjene Države, kompanije su navele da će spajanje obezbijediti ‘mnogo veću geografsku ravnotežu’, jer će oko 46% prihoda dolaziti iz Evrope, dok će 43% biti iz Sjeverne Amerike.
Kako se navodi, FCA i PSA se malo preklapaju sa proizvodima, a FIAT je (u okviru FCA) dosta zastupljen u Evropi, dok se Lancia još uvek održava u životu, prenosi B92. Tavaresova izjava potvrda je da će i Lancia za sada opstati, iako je njena budućnost sa samo jednim modelom bila ozbiljno dovedena u pitanje.